Chrome:Timeless - Custom made color profiles

Chrome:Timeless color profile

През годините и работата ми като фотограф ме сблъскаха с много различни камери. Естествено, някои от тях ми допадаха повече от други поради ред различни причини, но винаги е имало едно нещо, което е било най-важно като качество в една камера и това е цветоподаването, което съотвената камера ми доставя, като готов роу файил.
Всички, знаем че цветоподаването на камери зависи от произвидителите им и техния имидж и цел, но с годините нещата се измениха - къде за по-добро, къде не чак толкова.
Последните над 6 години ползвам камери на Канон. Минал съм през камери като 5д класик, 5д марк 2, 5д марк 3, 6д, ЕОС РП, ЕОС Р. Отделно съм ползвам Fujifilm X-T1, X-T10, Nikon d700, Sony A7III, Sony A7RIII, Sony nex-5n, a6000, Nikon Z6 II, Z8, Z9 и още.
Едно нещо остава доста доста важно при мен и това е цветът, които получавам директно от роу файла при снимането на хора, понякога е от критично значение, особено ако снимаме в екстремни условия без светкавици, при смесени светлини или при много ниска осветеност. Клиентът иска най-доброто, а работата ни като фотографи е да му го дадем, естесвено ако можеш да го дадем бързо е в наш плюс. За това и последните две години работя над цветни профили (не пресети) за ползване със софтуерите на адобе камера роу и лайтрум.
Идеята на тези цветни профили е да улеснят работата ни като фотографи и да получаваме максимално реални и изчистени цветове директно в роу, което от своя страна да ни спести време при работа със сурови файлове - вместо да си играем да търсим добър скин тон при снимки навън или при ниска осветеност, да го получаваме винаги във всички условия и резултатът да е максимално изчистен и приятен.
Цветовете на този профил, които разработих са вдъхновени от страрите канон камери като 5д марк 2, 5д клас , 600д. Ще приложа отдолу снимки на преди и след със стандартните цветни профили на съответни камери и моя профил , като от приложените настройки ще се сменя само цветният профил (всичко останало като сенки, светлосенки, наситеност, сатурация и температура ще е не променено). Идеята е да видите при едни и същи настройки, какво са предимствата на този профил, които ви предлагам.

Основните предимства на профила:

  • коригиран скин тон - предимно в розово/кафяво
  • подобрен бял баланс
  • програмиран в adobe rgb таблица, повечето нови профили са кодирани за sRGB
  • коренция на жълт цвят, които по-лесно се контролира и не се смесва със скин тона
  • коренция на зелен цвят, които по-лесно се контролира и не се смесва със скин тона
  • подходящ за всякакви светлинни условия
  • сенките не са толквоа плътни и тъмни, което позволява по-лесно тониране, без да се криви цялостният контраст на изображението

За да получите профила се свържете с мен чрез мейл или социална мрежа

Email: didkich@gmail.com

Social: Facebook , Instagram


За момента профила е достъпен за следните модели камери за адобе камера роу и лайтрум:

Canon

EOS RP
EOS R
EOS R8
EOS R6
EOS R6II
EOS R5
EOS R5C
EOS R3

Във виедеото може да видите тест на профила спрямо стандартния такъв на различни камери на Канон

Nikon


Z6II
Z7II
Z7
Z8
Z9

Sony

A7SIII
A7III
A7RIII
A7IV
A7RIV
A7C
A7V
A7RV
A9
A1